НачалоНашите стипендианти

Нашите стипендианти

Отзиви

 • Деница Минчева и Кристофър Кръстев, ПГМЕТ-Плевен: Продължаваме с електротехниката

  Деница Минчева и Кристофър Кръстев, ПГМЕТ-Плевен: Продължаваме с електротехниката

  Победителите в конкурса "Стани стипендиант на ЧЕЗ " Деница Минчева и Кристофър Кръстев от ПГМЕТ-Плевен в интервю за Радио "Фокус" Фокус

  С какво Ви бе полезно участието в конкурса "Стани стипендиант на ЧЕЗ " и как протече?

  Деница Минчева: На мен ми бе полезно, че научавам повече за нещата, които знам. Сега в състезанието се надпреварвах и с други знаещи. 

  Кристофър Кръстев: По принцип не обичам да се конкурирам, конкуренцията е все пак нещо хубаво. Можеш да се докажеш и да покажеш това, което знаеш. Състезанието беше пълно с динамика и с напрежение, но в края на краищата всичкото това напрежение отпадна и всичко дойде на мястото си.

  Получихте покани за ВУЗ-ове и стипендии. Къде ще се обучавате и продължавате ли с електроенергетиката?

  Деница Минчева: Мисля да следвам в София в Техническия университет и да продължа в същата насока - специалност инженерен дизайн, която има общо с електроенергетиката.

  Кристофър Кръстев: Насочвам се също към Технически университет- София, вероятно специалност "Електротехника и електрообзавеждане".

  Какво е мнението Ви за смисъла на практиките във вашата сфера?

  Деница Минчева: За мен е важна, защото винаги в практиката има нещо ново, което ще се научи от по-възрастните от нас, които ще ни покажат някой "чалъм".

  Кристофър Кръстев: Особеното за нашата професия е, че теорията и практиката се разграничават, но вървят ръка за ръка, не могат една без друга.

  Какво е да бъдеш дама сред толкова момчета и в област, заета предимно от мъже?

   Деница Минчева: Интересно е доста, от моя гледна точка като жена. Доста интересно е да си покрай мъже и да извършваш мъжка работа, както в днешното състезание стълбищен автомат. На мен ми е много интересно. Предполагам, че не е проблем.

   Кристофър Кръстев: Не е толкова невъзможно присъствието на момичета. Те се справят по- добре с фината работа, която изисква нежен подход.

 • Кирил Кирчев, ПГТЕ-Монтана: "Искам да остана в България и да работя по специалността си, а ЧЕЗ ми дава тази възможност."

  Кирил Кирчев, ПГТЕ-Монтана: "Искам да остана в България и да работя по специалността си, а ЧЕЗ ми дава тази възможност."

  Кирил Кирчев и Никола Драгомански са дванадесетоласници в Професионалната гимназия по техника и електротехника в Монтана. Те учат в 12 „В“ клас, специалност „Електротехника“ и успяха да достигнат до финалната фаза на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“. В интервю за сайта „Монтана 24“ двете момчета разказа, че вече чертаят плановете за своето бъдеще и реализация в сферата на електроенергетиката.

  Кирил Кирчев и Никола Драгомански преминали през три етапа на конкурса. Първият се провел в Монтана и още тук грабнали първите места. Вторият етап бил в София, там двете момчета работили в екип и станали първи. Третият етап се провел в Плевен, а задачата им била практическа. Двамата абитуриенти трябвало да направят осветление на два етажа от жилищна сграда с девиаторен ключ и заели трето място.

  „Състезанието беше много трудно и изискваше голяма подготовка“, каза Крил Кирчев, стипендиант на ЧЕЗ.

  Двете момчета могат да се запишат да учат във висше учебно заведение, без приемен изпит. И двамата са се насочили от есента да запишат специалност „Електроенергетика“. Кирил все още не е решил дали това да стане в София или Русе, докато Никола е категоричен, че ще запише специалността в Софийския университет.

  „Надявам се след като завърша да работя в електроразпределителното дружество ЧЕЗ“, допълни Никола Драгомански.

  „ЧЕЗ ми дава възможност да остана в България и да се реализирам. Благодаря им, че подават ръка на младите хора“, каза Кирил Кирчев.

  Състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ се провежда за седма година. Досега в него са участвали над 850 ученика от 12 клас на професионалните технически гимназии в Западна България, от които 49 са получили стипендии. Някои от финалистите в момента работят в компаниите от Групата ЧЕЗ в България.

 • Светослав Александров, ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“, гр. Плевен

  Светослав Александров, ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“, гр. Плевен

  За какво ще използвате стипендията, която получавате от ЧЕЗ?

  Ще използвам стипендията, която получавам от ЧЕЗ, за да продължа обучението си. Решил съм да се  занимавам с професията „електротехник“ и ще кандидатствам  във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, в София.  

   

  Къде планирате да работите, след като завършите образованието си?

  Аз оставам в България. Оставам при семейството си. Затова искам да продължа да уча и да работя тук.

 • Владимир Георгиев, ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“, гр. Дупница

  Владимир Георгиев, ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“, гр. Дупница

  Каква е причината за успехите на Вашия отбор?

  В нашата гимназия „Акад. Сергей П. Корольов“, град Дупница, подготовката за участието ни в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ беше изключително добра. Въпреки, второто място, ние сме доволни от резултата си. Няколко минути ни отделиха от това, да финишираме на първо място. Бяхме готови с макета, но самото начертаване на схемата ни забави, и не успяхме да спечелим първото място само за няколко минути.

   

  Какво получихте от участието си в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“?

  Второто място в Националния кръг на състезанието ни донесе стипендия от ЧЕЗ, която ще използвам за обучението си в Техническия университет – електро специалност. В моето семейство съм първият, който избира тази специалност и иска да  работи в сектор „Енергетика“. 
  След завършване на висше образование ще отида за няколко години в чужбина, но ще се върна в България, при семейството и приятелите. Не съм избрал определена държава, просто, някъде в чужбина. А, може да отида и на студентски бригади в чужбина.

   

  Какви са плановете Ви за бъдещето?

  За съжаление бях непълнолетен и не можах да се класирам за стаж в ЧЕЗ. Тази година, ако отново има стажантска програма, ще се възползвам от възможността да работя в ЧЕЗ. Искам да развия още малко практика, да видя  как се случват нещата на терен, на живо. И, ако ни позволяват да работим със специалистите на компанията, още по-добре.

 • Тони Данков, ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“, гр. Плевен

  Тони Данков, ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“, гр. Плевен

  Каква е тайната на Вашия успех?

  Спечелихме конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ благодарение на нашите преподаватели,  които ни подготвиха конкретно за това състояние и за цялостната подготовка в гимназията. Показателно е, че заехме първо място в регионалния кръг, а впоследствие спечелихме първото място и националния кръг. Убеден съм, че в бъдеще моите съученици ще продължат традицията на успехи и победи.

   

  Какво ще направите със стипендианта от ЧЕЗ? 

  Стипендията, която ще получа от ЧЕЗ, ще вложа в обучението си. Решил съм да запиша електро-машинно инженерство в Техническия университет в София и това да бъде моята професия. Надявам се след като завърша висшето си образование, да започна работа в ЧЕЗ. Искам да се реализирам в България. Тук са моите роднини, а и като цяло това добра страна за живеене. Щом се чувстваш добре тук и гордееш се с работата си, значи това е твоето място.

 • Георги Ангелов, ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“, гр. Дупница

  Георги Ангелов, ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“, гр. Дупница

  Кое ви накара да се явите на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“?

  Нашата гимназия участва в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ вече пет поредни години, като имаме едно спечелено първо място, а сега, ние се класирахме на второ място. Справихме се със задачата, отне ни малко повече време, отколкото по време на тренировките, но се справихме и успяхме. Не беше трудно. Давам оценка „шест“ на нашето училище за подготовката ни.

   

  С какво планирате да се занимавате, след като завършите училище тази година?

  Аз имам намерение да продължа с изучаването на специалността „електротехник“. Ще кандидатствам в Техническия университет. След завършване на образованието си, искам да работя в България, защото това е моята страна, моята родина и аз искам да остана тук. Колкото и трудно да е – оставам в България.

   

  А какви са плановете Ви за лятото?

  Лятото на 2017-та година бях на стаж в ЧЕЗ Дупница в продължение на  два месеца. Видях всичко на терен и съм доволен от това, което научих. Там, колегите се отнасяха много добре с нас, научиха ни на много неща, показаха ни много тънкости в занаята.

Конкурс за ученици от последен клас на техническите и икономическите гимназии.
Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ е ориентиран към учениците от XII клас на техническите и икономическите професионални гимназии на територията на Западна България.

Конкурсът се провежда под патронажа на г-н Петър Докладал – регионален мениджър на Групата ЧЕЗ за България, и е включен в Националния календар на ученическите олимпиади и национални състезания на Министерството на образованието и науката.