НачалоНашите стипендианти

Нашите стипендианти

Отзиви

 • Михаил Андреев, ученик в XI клас на Професионална гимназия по електроника и енергетика в гр. Банско

  Михаил Андреев, ученик в XI клас на Професионална гимназия по електроника и енергетика в гр. Банско

  Честита стипендия, Мишо. Моля да се представиш?

  Казвам се Михаил Андреев, на 16 години съм, от гр. Баня, община Разлог. Уча в „Компютърна техника и технологии“.

  Как се „запали“ по техниката?

  По техниката се запалих, защото всички около мен са хора, които разбират от техника и нямаше как това да не ми се отрази.

  В училище изучавам компютърна техника и технологии, но всъщност хардуерът е този, който повече ме интересува. Обичам да оправям и ремонтирам разни неща. Оправям компютрите на познати, така че продължавам да уча не само в училище, но и вкъщи.

  Как виждаш бъдещето си?

  Искам да остана и да се развивам в България. Със сигурност ще уча в университет и вероятно ще бъде с техническа насоченост. Но ми предстоят още 2 години в гимназията, докато завърша.

  С какво се занимаваш в свободното си време?

  Ходя на риболов. По нашия край има много езера и реки.

 • Валя Георгиева, ученичка в XI клас на ПГМЕ „Христо Смирненски“ в гр. Кнежа.

  Валя Георгиева, ученичка в XI клас на ПГМЕ „Христо Смирненски“ в гр. Кнежа.

  Как се насочи към специалност, нехарактерна за момиче?

  От малка харесвам да се занимавам с мъжки неща. Интересни са ми техниката, работата с инструменти и апаратура. Обичам да разглобявам, да боравя с инструменти. Опитвам се сама да си отстранявам повредите по електроуредите. А и съм израснала сред трима братя. И се чувствам дори по комфортно в мъжка компания. Професията на електротехника ми е интересна. А и обещаваща, в това число и от гледна точка на доходите от професията.

  Какво очакваш да ти донесе тази мъжка професия?

  Искам да придобия знания и умения в тази област. Пожелах да уча в ПГМЕТ „Христо Смирненски“ в гр. Кнежа, защото тази специалност /електрообзавеждане на производството/ има бъдеще. Въпреки че обучението не е лесно и изисква много усилия, специалността е разнообразна и ежедневно се научават нови неща, има нови предизвикателства. Има динамика, което за млад човек е доста добре.

  Какво ти е най-интересно в тази специалност?

  Интересна ми е работата с апаратура, замерването на ел. величини, откриването на повреди и самото им отстраняване.

  За какво смяташ да използваш стипендията на ЧЕЗ?

  За закупуване на учебна литература по общообразователна и професионална подготовка. Ще инвестирам една част от парите в саморазвитието си и за лични нужди.

  Как виждаш бъдещето си след 10 години? Надявам се да постигна професионална реализация в това, което уча. Професията е привлекателна и предоставя големи възможности за личностно и кариерно развитие. Мечтая да изпълнявам  интересни задачи, които изискват бърза и творческа мисъл, както и да използвам уменията на ръцете си.

  Какво обичаш да правиш в свободното си време?

  Обичам да чета различни неща, да ходя на риболов, екотуризъм.

 • Ваньо Николов, студент IV курс в ТУ-София, „Електротехника“: Средата в ЧЕЗ ми харесва

  Ваньо Николов, студент IV курс в ТУ-София, „Електротехника“: Средата в ЧЕЗ ми харесва

  Честито, Ваньо! Разкажи ни за своя интерес към електротехниката?
  Аз още от училище исках да се занимавам с технически науки. Завършил съм професионална гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ в родния си град Видин. Първоначално исках да се занимавам с компютърна техника и технологии, но в Техническия университет в София ме приеха електротехника, което за мен се оказа късмет. Преоткрих тази специалност и много ми хареса. Повратен момент се оказа втори курс, когато се разгоря истинският интерес към електротехниката.

  В трети курс започнах да си търся извънкласни дейности. Университетът е добра  основа, но там всичко е само на теория. Не можеш да натрупаш знания за реалната работна среда. Затова потърсих възможности за стаж по време „Дните на кариерата“, които се организират в университета, и така се запознах с фирмата ЧЕЗ. Записах се в ЧЕЗ Академия.


  Защо избра ЧЕЗ?
  Избрах фирмата, защото е една от най-големите енергийни фирми в България и бях убеден, че това е добро място за получаване на практически знания, каквато беше моята цел. През лятото на 2020 г. бях първият стажант в „ЧЕЗ ЕСКО България“ ЕООД.  Тази година  отново съм на стаж в компанията.

  От август предстои да започна работа в „Проучване и предоставяне на мрежи“ в ЧЕЗ Разпределение. Целта ми е да получа представа за повече дейности в компаниите на ЧЕЗ и разбира се, да продължа образованието си. ЧЕЗ предоставя на студентите много добри възможности да учат и да работят едновременно. Смятам, че в момента за мен най-важно е да трупам стаж и да изграждам трудови навици. Средата в ЧЕЗ ми харесва. Отношението също, а и смятам, че има много какво да науча от колегите – все неща, които няма как да бъдат прочетени в учебниците в университета.


  Какво ти предстои?
  Предстои да завърша четвърти курс и да получа бакалавърска степен. Остава ми да защитя дипломна работа. Избрал съм да е в областта на енергийната ефективност. Темата е свързана с дейността на ЧЕЗ ЕСКО – фотоволтаична инсталация за собствено потребление. След това смятам да запиша магистратура, пак на тема възобновяеми енергийни източници (ВЕИ). Като цяло смятам натам да се ориентирам.

  Междувременно ще използвам възможността да работя. Лекциите в магистърската програма са след 17 ч., така че няма да пречат на служебните ми ангажименти в ЧЕЗ Разпределение.

  Както казах, аз съм от Видин, но засега оставам в София, защото в големия град има по-добри възможности за съчетаване на учене и работа.


  Как прекарваш свободното си време?
  Имам доста странични хобита, за които обаче невинаги ми остава време.  12 години съм танцувал  народни танци, но напоследък се наложи да огранича тренировките си. . Продължавам да свиря на китара. Обичам всичко, свързано с музика, и съм убеден, че винаги ще намирам време за нея.

   

 • Пресиян Тодоров, студент IV курс в ТУ-София, „Електротехника“: Стажът в ЧЕЗ съществено надгради знанията ми

  Пресиян Тодоров, студент IV курс в ТУ-София, „Електротехника“: Стажът в ЧЕЗ съществено надгради знанията ми

  Честито, Пресияне! Как се „намерихте“ с електротехниката?
  Пътят ми към електротехниката и ЧЕЗ беше малко заобиколен. Аз съм от Русе. Учих в езикова гимназия, която няма много общо с тази специалност и след като завърших, реших да продължа обучението си в чужбина. Ориентирах се към Холандия. Записах да уча иновативни технологии, но бързо разбрах, че това не е за мен и се върнах в България.

  Влязох в Технически университет – София. В началото ми беше малко трудно по общите предмети като химия, физика и т.н., защото в езиковата гимназия не съм наблягал много върху тях. Затова и в началото оценките ми не бяха толкова високи. Но след втори семестър изведнъж всичко коренно си промени. Започнах да се ориентирам и да разбирам какво искам да работя. Това пролича и в оценките. 

  След като се установи посоката на моето развитие, започнах да вървя с уверени стъпки напред. Записах се в ЧЕЗ Академия. Станах стажант в ЧЕЗ Разпределение, отдел „Релейни защити и автоматизация“. Много ми хареса работата. Дори удължихме стажа повече, отколкото беше планирано. 


  Какво ти хареса в ЧЕЗ?
  Едно лято работа в ЧЕЗ Разпределение надгради практическите ми знания много повече, отколкото бях придобил в университета. Хората, с които работих, бяха позитивно настроени, млади и енергични. Всичко това ми действаше много мотивиращо. Наставник ми беше Росен Илиев, който ме впечатли не само с професионализма си, но и с човечността си.

  После продължих в ЧЕЗ Академия. С удоволствие участвам в срещите на академията. Смятам, че са полезни за професионалната ориентация на младия човек. Не се притеснявам да задавам въпроси по темите, които ме интересуват, защото това е идеята на ЧЕЗ Академия. 

  От компанията съм само с позитивни впечатления. Цялото лято, докато бях стажант, беше изпълнено с енергия и работа. За мен беше изключително ползотворно.


  Какво ти предстои?
  В момента съм последен курс на бакалавърската програма по специалност „Електротехника“. Предстои ми да подготвя дипломна работа. Ще работя върху изграждане на фотоволтаична централа за нуждите на рибарник. 


  Какво е хобитото ти?
  В професионално отношение ми харесва да се занимавам с контролери за управление на всевъзможни неща. Стажът ми в ЧЕЗ Разпределение, където работех по програмирането и управлението на релейните защити с контролерите на ABB и Siemens, създаде доста голям интерес у мен за развитие в тази сфера.

  В личен план отскоро открих нещо, което много ме влече – офроуд шофирането. Купих си автомобил и сега ходим на риба с колегите, обикаляме планини. Не липсват приключения. Миналата година затънах в пясъците на къмпинг „Градина“ и се наложи да ме теглят. Тогава осъзнах колко е важна работата в екип.

  Освен това се занимавам с реставрация на стари касетофони от 80-те години. Действа ми успокояващо да ги разглобявам, да ги почиствам и сглобявам. А когато заработят, изпитвам голямо удовлетворение. Към момента имам около 16 касетофона.


  Какви са плановете ти?
  Смятам да се върна в Русе. Всеки се стреми към професионална ориентация в София и тук вече е пренаселено. В малките градове също се търсят специалисти и всъщност там реализацията би могла да бъде много по-лесна, когато съществуват възможности. А на мен не ми е чужда идеята да работя и живея в провинцията.

  Преди това, обаче смятам да запиша магистратура в Техническия университет на тема ВЕИ, но ще следвам задочно. Ще продължа да уча и да работя и ще търся възможности да реализирам своите планове.

   

 • Филип Петров и Михаил Димитров, ПГТЕ „Хенри Форд“, I място в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за ученици, 2020-2021 г.:

  Филип Петров и Михаил Димитров, ПГТЕ „Хенри Форд“, I място в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за ученици, 2020-2021 г.:

  Защо решихте да участвате в конкурса?
  Ф.П. Записах се в конкурса от любопитство. Исках да видя какви ще бъдат задачите и дали аз ще се справя с тях.
  М.Д. Винаги обичам да опитвам нови предизвикателства. Затова не се поколебах.

  Каква е причината за успехите на Вашия отбор?
  Ф.П. Спечелихме, защото бяхме добър отбор.
  М.Д. И двамата сме много добра комбинация. Заедно съчетаваме доста умения по практика и теория.


  Полезно ли беше за вас участието в конкурса?
  М.Д. Да, показах умения и представих добре училището си. Горд съм.


  Какво ще правите със стипендията, която получавате от ЧЕЗ?
  Ф.П. Ще я използвам за заплащането на семестрите за висшето си образование.
  М.Х. Ще инвестирам в образование. Възнамерявам да продължа образованието си, да  запиша висше и да стана машинен инженер. Най-вероятно ще е в автомобилния сектор.


  Какви са плановете ви за лятото?

  Ф.П. Искам да започна работа, за да си помогна финансово.
  М.Д. Най-вероятно ще работя известно време и после ще се отдам на почивка.


  Какъв е вашият съвет към бъдещите участници?

  Ф.П. Съветът ми е винаги да работят като екип и да не се отказват.
  М.Д. Всеки, който смята, че има нужните знания, има какво да покаже, така че желая на всички успех.

 • Цветелин Прибойски, ученик в на ПГМЕ „Н.Й.Вапцаров“

  Цветелин Прибойски, ученик в на ПГМЕ „Н.Й.Вапцаров“

   

  Цветелине, ти си първият участник в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, който спечели социална стипендия благодарение на високия си резултат в училище. Каква е тайната на твоя успех?

  За мен успехът е от голямо значение и като цяло се старая много, за да го постигна. Активно участвам в часовете в училище. Разчитам много на слушането. Внимавам в час, водя си записки и знанията ги усвоявам още, докато учителите ги преподават. После вкъщи ми е по-лесно. Само трябва да преговоря записаното. Така ми остава и повече време за приятели и за нещата, които обичам. 

  С какво друго се занимаваш?

  Вече 13 години играя народни танци. Танцувам в ансамбъл „Росна китка“. Там всички сме приятели. Танците много ни дисциплинират. Ансамбъл се получава, когато всички са изпълнителни, дисциплинирани и задружни. Харесва ми, че пътуваме много, това също ни сближава. С всички съм приятел. Ансамбълът много ми помогна в най-трудните моменти от живота ми. Когато баща ми почина преди 4 години, имахме концерт в Зала 1 на НДК. Те ми помогнаха да преодолея мъката, да изляза на сцената и да продължа напред.

  Къде смяташ да учиш след XII клас?

  Със сигурност ще продължа образованието си по специалността. Бих искал да уча в един от най-големите университети в Европа. Спрял съм се на холандски университет.

  А какво ще правиш през лятото преди решителния XII клас?

  В момента ходя на езикови курсове и в края на лятото ще се явя на изпит TOEFL.

  Планирам и шофьорски курс. Надявам се да взема шофьорска книжка, след като през септември навърша 18 години.

  Какво би посъветвал съучениците си и младежите в избора им на професия?

  Ако все още търсят с какво да се занимават, нека да опитват различни неща. Точно така аз се се насочих към електротехниката. Тя ми е много интересна. Харесвам това, което уча и съм убеден, че ще харесвам и това, което един ден ще работя. Електротехниката за мен е много забавна.

  Кой запали у теб искрата на интереса към тази специалност?

  В училище обичах математиката и физиката. Още от малък харесвам да сглобявам и да майсторя разни неща. Баща ми, който беше електроинженер, ми показваше и ме учеше. Мога да кажа, че той ме насочи към електротехниката и съм му благодарен за този избор.

 • Емилия Хаджиатанасова, трети курс в ТУ-София: ЧЕЗ е една от малкото фирми, които предлагат стажове и ментори

  Емилия Хаджиатанасова, трети курс в ТУ-София: ЧЕЗ е една от малкото фирми, които предлагат стажове и ментори

  Защо реши да се занимаваш с тази като цяло мъжка професия – електротехниката?

  Винаги съм била заинтригувана от новостите в сферата на технологиите и от намирането на решения на зададен проблем. Завършила съм френската езикова гимназия, което предполага реализация по-скоро в хуманитарната сфера. Затова реших да обединя две интересни за мен области – френския език и електротехниката и записах „Електроинженерство на френски език“.

  Много хора са ме питали защо съм избрала тази мъжка професия, няма ли да се интегрирам  и реализирам трудно, но винаги отговарям, че тази професия е създадена за мен и всеки, който е креативен и с голямо въображение ще се чувства на мястото си. По принцип съм любознателна към непознатото и не се колебая да се запитам за всяко непознато нещо, за да може да се адаптирам и да подобря качеството на своята дейност.

  Как разбра за стипендиантската програма на ЧЕЗ?

  Взех решението да кандидатствам за стипендията на ЧЕЗ, защото предприятието отговаря на желанията ми за кариерно развитие. Научих повече за компанията от академията на ЧЕЗ и фирмата ми допадна. Това е една от малкото фирми, които предлагат стажове. Има и ментори, които да помагат по време на съвместната работа и да ориентират младите хора, както в професията, така и в самата компания.

  Смятам, че практиката по време на следването е от изключително значение, за да може студентите да се изградят като добри специалисти в своя сектор.

  За какво ще използваш стипендията?

  Планирам да финансирам допълнителни уроци за обучението си.

  Какво обичаш да правиш в свободното си време?

  В своето свободно време се занимавам с осъществяването на малки проекти на Arduino Uno, които се състоят в сглобяването на платка и останалите малки компоненти, програмиране на код и разбиране на същността на заданието.

  Къде се виждаш след 10 години? Смяташ ли да работиш в чужбина?

  След 10 години си се представям с кариера и семейство, които са стабилни. Колкото до местоработата ми, желая да остана в родината си.

  Къде ще прекараш лятото?

  Част от лятото ще прекарам, работейки в Дирекция мерене и управление на данни в ЧЕЗ Разпределение,  а малко преди започването на новия семестър в събиране на сили за предстоящата учебна година.

   

   

 • Симеон Андонов, трети курс в ТУ–София: В ЧЕЗ има множество възможности за професионална реализация

  Симеон Андонов, трети курс в ТУ–София: В ЧЕЗ има множество възможности за професионална реализация

  Защо реши да участваш в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за студенти?

  През лятото на 2019 година бях на стаж в „ЧЕЗ Разпределение България“, където бях на позиция Технически изпълнител/Стажант към сектор „Екология и пожаробезопасност“ в отдел „Управление на качеството“ с ръководител Крум Гледжарски. Този опит беше много полезен и научих много за предмета на дейност в целия отдел, благодарение на добрия и колегиален екип, в който попаднах. Колегите ми показваха аварии, измервания и други интересни процеси, свързани с екологията, противопожарното обезопасяване и обученията в “Техническия учебен център” на ЧЕЗ. Обясняваха ми професионално и търпеливо. Вълнуващо е, когато видиш всичко на практика. Различно е и е много полезно. Миналата година научих много за техническата част и се убедих, че съм избрал правилната специалност.

  Благодарен съм, че имах възможността да се срещна от първо лице с дейността на компанията, която е тясно свързана с изучаваната от мен дисциплина и, в която бих имал желанието да се развивам като специалист и за в бъдеще. Именно това за мен е една от причините да кандидатствам за стипендия.

  За какво ще използват стипендията, която получи от ЧЕЗ?

  На първо време ще платя таксата за следващия семестър и ще продължа обучението си. Междувременно ще използвам лятото за възможността отново да стажувам в ЧЕЗ Разпределение. Този път ще се запозная с направление „Диагностика и релейни защити и автоматика“ (РЗА). Целта ми е да натрупам повече знания за работата в компанията, за да мога да реша къде бих искал да работя, след като се дипломирам. Виждам, че в ЧЕЗ има множество възможности, където човек може да се реализира, защото компанията обхваща широк кръг от дейности.

  А след като се дипломираш, накъде ще продължиш?

  Определено ще остана в България. Мисля, че енергетиката е достатъчно интересен, перспективен и динамичен сектор. В енергетиката не мисля, че нямаме шанс да ги стигнем европейците. Струва ми се дори, че съм избрал и компанията за бъдещата си реализация. Харесва ми работата тук, харесва ми колективът.

 • Йоан Йорданов Калвин, ПГТЕ „Хенри Форд“: ЧЕЗ ми помага да осъществя плановете си

  Йоан Йорданов Калвин, ПГТЕ „Хенри Форд“: ЧЕЗ ми помага да осъществя плановете си

  За какво ще използваш стипендията, която получи от ЧЕЗ?

  Смятам да използвам стипендията от ЧЕЗ, за заплащане на семестриалните такси за бъдещия университет. Искам да продължа образованието си и се радвам, че ЧЕЗ ми помага да осъществя плановете си. За мен образованието е важно. 

  Къде искаш да учиш?

  Искам да следвам в Техническия университет в София. 

  Смяташ ли да работиш?

  Вярвам че бих могъл да съчетая учене и работа, разбира се, при положение че едното не би попречило на другото.

  Защо реши да се занимаваш с електротехника?

  Електротехниката винаги ми е била интересна. Още от малък проявявах интерес. Моята специалност е автомобилна мехатроника, тя не набляга основно на електротехниката, но веднъж щом започнахме да я изучаваме, успя да ме грабне. Вярвам че в електроенергетиката като отрасъл има възможност за развитие и просперитет.

  Къде виждаш бъдещето си – в България или в чужбина?

  Смятам да остана в България и да потърся кариерно развитие тук. Вярвам, че и в България има перспектива за моята специалност.

  Къде ще прекараш лятото?

  Лятото ще го прекарам в зависимост от това къде ще намеря работа и каква ще бъде тя. Ако е сезонна, смятам да я прекарам в Сапарева баня, но ако не е - в зависимост от местоположението ѝ.

   

 • Йордан Йорданов Ангелов, ПГТЕ „Хенри Форд“: Ще продължа да повишавам моята професионална квалификация

  Йордан Йорданов Ангелов, ПГТЕ „Хенри Форд“: Ще продължа да повишавам моята професионална квалификация

  За какво ще използваш стипендията от ЧЕЗ?
  Ще продължа да повишавам моята професионална квалификация. Смятам, че има още какво да науча.

  Какви са плановите ти – ще учиш или ще работиш?
  Намерението ми е да кандидатствам  в Техническия университет в задочна форма на обучение. Това ще ми позволи и да работя.

  Защо реши да се занимаваш с електротехника?
  Професията ме влече и мисля, че ще успешно ще се реализирам в тази област. Смятам да си остана в моята родина и да се реализирам тук, защото имам подкрепата на моето семейство и приятелите.

  Къде смяташ да прекараш лятото?
  Надявам се да започна работа по специалността, която изучавам.

   

 • Кирил Венциславов Каравачев, БПГ „Ичко Бойчев“: Мисля да остана в България да завърша висшето си образование

  Кирил Венциславов Каравачев, БПГ „Ичко Бойчев“: Мисля да остана в България да завърша висшето си образование

  За какво ще използваш стипендията, която получавате от ЧЕЗ?

  Имам апартамент в София. Ще използвам парите за ремонт, за да мога да се пренеса и да живея там. Мисля да продължа с обучението си по професията си.

  Избрал ли си университет?

  Все още не съм решил в кой точно университет ще кандидатствам.

  Смяташ ли да останеш да работиш в България?

  Да. Мисля да остана в България да завърша висшето си образование. Искам да сбъдна мечтата си и да стана инженер в сферата на силните токове. Надявам се да работя в някоя електроцентрала.

  Къде ще прекарате лятото?

  Лятото бих искал да работя известно време по специалността си, за да усвоя още тънкости по професията.

   

 • Радослав Стилиян Йорданов, ПГМЕТ „Христо Смирненски“: Електротехниката ще остане в живота ми със сигурност

  Радослав Стилиян Йорданов, ПГМЕТ „Христо Смирненски“: Електротехниката ще остане в живота ми със сигурност

  За какво ще използваш стипендията от ЧЕЗ?

  На първо място ще си платя първия семестър. Ако нещо остане, ще спонсорирам личния си музикален проект Burzum и бъдещия ни албум „1488“. 

  Къде ще учиш? Ще уча в Русенския университет и паралелно с това ще работя. Планирам да живея там, докато завърша обучението си.

  Откога се занимаваш с електротехника? Винаги съм я намирал интригуваща, но сериозно започнах да се занимавам едва тази година. Когато се отвори възможност, реших че трябва да го направя. За няколко месеца подготовка успях да усвоя много. Смятам, че това е една интересна професия. Електротехниката е нещо което ще остане в живота ми със сигурност.

  Къде планираш да прекараш лятото?

  Както обикновено, ще поработя. Може би в Плевен, може би в Русе. Искам да свикна с градския живот.

 • Деница Минчева и Кристофър Кръстев, ПГМЕТ-Плевен: Продължаваме с електротехниката

  Деница Минчева и Кристофър Кръстев, ПГМЕТ-Плевен: Продължаваме с електротехниката

  Победителите в конкурса "Стани стипендиант на ЧЕЗ " Деница Минчева и Кристофър Кръстев от ПГМЕТ-Плевен в интервю за Радио "Фокус" Фокус

  С какво Ви бе полезно участието в конкурса "Стани стипендиант на ЧЕЗ " и как протече?

  Деница Минчева: На мен ми бе полезно, че научавам повече за нещата, които знам. Сега в състезанието се надпреварвах и с други знаещи. 

  Кристофър Кръстев: По принцип не обичам да се конкурирам, конкуренцията е все пак нещо хубаво. Можеш да се докажеш и да покажеш това, което знаеш. Състезанието беше пълно с динамика и с напрежение, но в края на краищата всичкото това напрежение отпадна и всичко дойде на мястото си.

  Получихте покани за ВУЗ-ове и стипендии. Къде ще се обучавате и продължавате ли с електроенергетиката?

  Деница Минчева: Мисля да следвам в София в Техническия университет и да продължа в същата насока - специалност инженерен дизайн, която има общо с електроенергетиката.

  Кристофър Кръстев: Насочвам се също към Технически университет- София, вероятно специалност "Електротехника и електрообзавеждане".

  Какво е мнението Ви за смисъла на практиките във вашата сфера?

  Деница Минчева: За мен е важна, защото винаги в практиката има нещо ново, което ще се научи от по-възрастните от нас, които ще ни покажат някой "чалъм".

  Кристофър Кръстев: Особеното за нашата професия е, че теорията и практиката се разграничават, но вървят ръка за ръка, не могат една без друга.

  Какво е да бъдеш дама сред толкова момчета и в област, заета предимно от мъже?

   Деница Минчева: Интересно е доста, от моя гледна точка като жена. Доста интересно е да си покрай мъже и да извършваш мъжка работа, както в днешното състезание стълбищен автомат. На мен ми е много интересно. Предполагам, че не е проблем.

   Кристофър Кръстев: Не е толкова невъзможно присъствието на момичета. Те се справят по- добре с фината работа, която изисква нежен подход.

 • Кирил Кирчев, ПГТЕ-Монтана: "Искам да остана в България и да работя по специалността си, а ЧЕЗ ми дава тази възможност."

  Кирил Кирчев, ПГТЕ-Монтана: "Искам да остана в България и да работя по специалността си, а ЧЕЗ ми дава тази възможност."

  Кирил Кирчев и Никола Драгомански са дванадесетоласници в Професионалната гимназия по техника и електротехника в Монтана. Те учат в 12 „В“ клас, специалност „Електротехника“ и успяха да достигнат до финалната фаза на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“. В интервю за сайта „Монтана 24“ двете момчета разказа, че вече чертаят плановете за своето бъдеще и реализация в сферата на електроенергетиката.

  Кирил Кирчев и Никола Драгомански преминали през три етапа на конкурса. Първият се провел в Монтана и още тук грабнали първите места. Вторият етап бил в София, там двете момчета работили в екип и станали първи. Третият етап се провел в Плевен, а задачата им била практическа. Двамата абитуриенти трябвало да направят осветление на два етажа от жилищна сграда с девиаторен ключ и заели трето място.

  „Състезанието беше много трудно и изискваше голяма подготовка“, каза Крил Кирчев, стипендиант на ЧЕЗ.

  Двете момчета могат да се запишат да учат във висше учебно заведение, без приемен изпит. И двамата са се насочили от есента да запишат специалност „Електроенергетика“. Кирил все още не е решил дали това да стане в София или Русе, докато Никола е категоричен, че ще запише специалността в Софийския университет.

  „Надявам се след като завърша да работя в електроразпределителното дружество ЧЕЗ“, допълни Никола Драгомански.

  „ЧЕЗ ми дава възможност да остана в България и да се реализирам. Благодаря им, че подават ръка на младите хора“, каза Кирил Кирчев.

  Състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ се провежда за седма година. Досега в него са участвали над 850 ученика от 12 клас на професионалните технически гимназии в Западна България, от които 49 са получили стипендии. Някои от финалистите в момента работят в компаниите от Групата ЧЕЗ в България.

 • Светослав Александров, ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“, гр. Плевен

  Светослав Александров, ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“, гр. Плевен

  За какво ще използвате стипендията, която получавате от ЧЕЗ?

  Ще използвам стипендията, която получавам от ЧЕЗ, за да продължа обучението си. Решил съм да се  занимавам с професията „електротехник“ и ще кандидатствам  във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, в София.  

   

  Къде планирате да работите, след като завършите образованието си?

  Аз оставам в България. Оставам при семейството си. Затова искам да продължа да уча и да работя тук.

 • Владимир Георгиев, ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“, гр. Дупница

  Владимир Георгиев, ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“, гр. Дупница

  Каква е причината за успехите на Вашия отбор?

  В нашата гимназия „Акад. Сергей П. Корольов“, град Дупница, подготовката за участието ни в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ беше изключително добра. Въпреки, второто място, ние сме доволни от резултата си. Няколко минути ни отделиха от това, да финишираме на първо място. Бяхме готови с макета, но самото начертаване на схемата ни забави, и не успяхме да спечелим първото място само за няколко минути.

   

  Какво получихте от участието си в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“?

  Второто място в Националния кръг на състезанието ни донесе стипендия от ЧЕЗ, която ще използвам за обучението си в Техническия университет – електро специалност. В моето семейство съм първият, който избира тази специалност и иска да  работи в сектор „Енергетика“. 
  След завършване на висше образование ще отида за няколко години в чужбина, но ще се върна в България, при семейството и приятелите. Не съм избрал определена държава, просто, някъде в чужбина. А, може да отида и на студентски бригади в чужбина.

   

  Какви са плановете Ви за бъдещето?

  За съжаление бях непълнолетен и не можах да се класирам за стаж в ЧЕЗ. Тази година, ако отново има стажантска програма, ще се възползвам от възможността да работя в ЧЕЗ. Искам да развия още малко практика, да видя  как се случват нещата на терен, на живо. И, ако ни позволяват да работим със специалистите на компанията, още по-добре.

 • Тони Данков, ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“, гр. Плевен

  Тони Данков, ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“, гр. Плевен

  Каква е тайната на Вашия успех?

  Спечелихме конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ благодарение на нашите преподаватели,  които ни подготвиха конкретно за това състояние и за цялостната подготовка в гимназията. Показателно е, че заехме първо място в регионалния кръг, а впоследствие спечелихме първото място и националния кръг. Убеден съм, че в бъдеще моите съученици ще продължат традицията на успехи и победи.

   

  Какво ще направите със стипендианта от ЧЕЗ? 

  Стипендията, която ще получа от ЧЕЗ, ще вложа в обучението си. Решил съм да запиша електро-машинно инженерство в Техническия университет в София и това да бъде моята професия. Надявам се след като завърша висшето си образование, да започна работа в ЧЕЗ. Искам да се реализирам в България. Тук са моите роднини, а и като цяло това добра страна за живеене. Щом се чувстваш добре тук и гордееш се с работата си, значи това е твоето място.

 • Георги Ангелов, ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“, гр. Дупница

  Георги Ангелов, ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“, гр. Дупница

  Кое ви накара да се явите на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“?

  Нашата гимназия участва в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ вече пет поредни години, като имаме едно спечелено първо място, а сега, ние се класирахме на второ място. Справихме се със задачата, отне ни малко повече време, отколкото по време на тренировките, но се справихме и успяхме. Не беше трудно. Давам оценка „шест“ на нашето училище за подготовката ни.

   

  С какво планирате да се занимавате, след като завършите училище тази година?

  Аз имам намерение да продължа с изучаването на специалността „електротехник“. Ще кандидатствам в Техническия университет. След завършване на образованието си, искам да работя в България, защото това е моята страна, моята родина и аз искам да остана тук. Колкото и трудно да е – оставам в България.

   

  А какви са плановете Ви за лятото?

  Лятото на 2017-та година бях на стаж в ЧЕЗ Дупница в продължение на  два месеца. Видях всичко на терен и съм доволен от това, което научих. Там, колегите се отнасяха много добре с нас, научиха ни на много неща, показаха ни много тънкости в занаята.

Конкурс за ученици от последен клас на техническите и икономическите гимназии.
Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ е ориентиран към учениците от XII клас на техническите и икономическите професионални гимназии на територията на Западна България.

Конкурсът се провежда под патронажа на г-н Петър Докладал – регионален мениджър на Групата ЧЕЗ за България, и е включен в Националния календар на ученическите олимпиади и национални състезания на Министерството на образованието и науката.