НачалоНовиниЧЕЗ осигури три социални стипендии през учебната 2021-2022 г.

ЧЕЗ осигури три социални стипендии през учебната 2021-2022 г.

19.11
2021
Share

ЧЕЗ отпусна три стипендии на успешни ученици от професионални гимназии в Западна България, на които един или и двамата родители са починали. Социалната стипендия се предоставя в сътрудничество с фондация „Сирак“.

Стипендии получават ученик от Професионалната гимназия по електроника и енергетика в гр. Банско, ученик от Професионалната техническа гимназия в гр. Самоков, както и ученичка от ПГМЕ „Христо Смирненски“ в гр. Кнежа.

От настоящата учебна година размерът на стипендията вече е 130 лева на месец. Тя се отпуска за период от една календарна година. Кандидатите трябва да се обучават редовно в някоя от професионалните гимназии с технически профил на територията на Западна България по специалност електроенергетика и да имат общ успех от предходния срок, равен или по-висок, от много добър 4,50. Подробности за конкурса и правилата може да бъдат намерени на сайта: www.stipendiant.com.

Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ стартира през 2012 г. с цел да поощри и мотивира учениците да се развиват в областта на електроенергетиката. Първоначално той беше насочен към ученици от XII клас на професионалните технически гимназии на територията на Западна България. Постепенно обхватът на програмата се разшири, като в нея се включиха студенти от електротехнически специалности, а от 2019 г. ЧЕЗ започна да осигурява и социална стипендия съвместно с фондация „Сирак“.

В рамките на дългосрочната си стратегия за подкрепа на професионалното образование ЧЕЗ създаде и специализиран сайт „Енергия за бъдещето“ (energyforthefuture.cez.bg). Целта му е да се подпомогне приема в професионалните гимназии, да се оптимизира връзката между енергийния бизнес и образователната система и да се създадат условия повече млади хода да избират енергетиката за своя професия и да останат да учат и да се развиват в България.

 

Предишна новина
Списък с новини