НачалоНашите стипендианти

Нашите стипендианти

Отзиви

 • Светослав Александров, ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“, гр. Плевен

  Светослав Александров, ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“, гр. Плевен

  За какво ще използвате стипендията, която получавате от ЧЕЗ?

  Ще използвам стипендията, която получавам от ЧЕЗ, за да продължа обучението си. Решил съм да се  занимавам с професията „електротехник“ и ще кандидатствам  във Висшето транспортно училище „Тодор Каблешков“, в София.  

   

  Къде планирате да работите, след като завършите образованието си?

  Аз оставам в България. Оставам при семейството си. Затова искам да продължа да уча и да работя тук.

 • Тони Данков, ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“, гр. Плевен

  Тони Данков, ПГТ „Проф. Цветан Лазаров“, гр. Плевен

  Каква е тайната на Вашия успех?

  Спечелихме конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ благодарение на нашите преподаватели,  които ни подготвиха конкретно за това състояние и за цялостната подготовка в гимназията. Показателно е, че заехме първо място в регионалния кръг, а впоследствие спечелихме първото място и националния кръг. Убеден съм, че в бъдеще моите съученици ще продължат традицията на успехи и победи.

   

  Какво ще направите със стипендианта от ЧЕЗ? 

  Стипендията, която ще получа от ЧЕЗ, ще вложа в обучението си. Решил съм да запиша електро-машинно инженерство в Техническия университет в София и това да бъде моята професия. Надявам се след като завърша висшето си образование, да започна работа в ЧЕЗ. Искам да се реализирам в България. Тук са моите роднини, а и като цяло това добра страна за живеене. Щом се чувстваш добре тук и гордееш се с работата си, значи това е твоето място.

 • Георги Ангелов, ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“, гр. Дупница

  Георги Ангелов, ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“, гр. Дупница

  Кое ви накара да се явите на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“?

  Нашата гимназия участва в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ вече пет поредни години, като имаме едно спечелено първо място, а сега, ние се класирахме на второ място. Справихме се със задачата, отне ни малко повече време, отколкото по време на тренировките, но се справихме и успяхме. Не беше трудно. Давам оценка „шест“ на нашето училище за подготовката ни.

   

  С какво планирате да се занимавате, след като завършите училище тази година?

  Аз имам намерение да продължа с изучаването на специалността „електротехник“. Ще кандидатствам в Техническия университет. След завършване на образованието си, искам да работя в България, защото това е моята страна, моята родина и аз искам да остана тук. Колкото и трудно да е – оставам в България.

   

  А какви са плановете Ви за лятото?

  Лятото на 2017-та година бях на стаж в ЧЕЗ Дупница в продължение на  два месеца. Видях всичко на терен и съм доволен от това, което научих. Там, колегите се отнасяха много добре с нас, научиха ни на много неща, показаха ни много тънкости в занаята.

 • Владимир Георгиев, ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“, гр. Дупница

  Владимир Георгиев, ПГ „Акад. Сергей П. Корольов“, гр. Дупница

  Каква е причината за успехите на Вашия отбор?

  В нашата гимназия „Акад. Сергей П. Корольов“, град Дупница, подготовката за участието ни в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ беше изключително добра. Въпреки, второто място, ние сме доволни от резултата си. Няколко минути ни отделиха от това, да финишираме на първо място. Бяхме готови с макета, но самото начертаване на схемата ни забави, и не успяхме да спечелим първото място само за няколко минути.

   

  Какво получихте от участието си в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“?

  Второто място в Националния кръг на състезанието ни донесе стипендия от ЧЕЗ, която ще използвам за обучението си в Техническия университет – електро специалност. В моето семейство съм първият, който избира тази специалност и иска да  работи в сектор „Енергетика“. 
  След завършване на висше образование ще отида за няколко години в чужбина, но ще се върна в България, при семейството и приятелите. Не съм избрал определена държава, просто, някъде в чужбина. А, може да отида и на студентски бригади в чужбина.

   

  Какви са плановете Ви за бъдещето?

  За съжаление бях непълнолетен и не можах да се класирам за стаж в ЧЕЗ. Тази година, ако отново има стажантска програма, ще се възползвам от възможността да работя в ЧЕЗ. Искам да развия още малко практика, да видя  как се случват нещата на терен, на живо. И, ако ни позволяват да работим със специалистите на компанията, още по-добре.

 • Габриел Филипов

  Габриел Филипов

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"?

  Участвах в „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, за да сравня уменията и способностите си с други участници на моята възраст. Учителите и ръководството на училището ни помогнаха да се подготвим. Сега съм в 12-ти клас, завършвам „Електрообзавеждане на транспортна техника“ и съм доволен от обучението.

  Как промени живота ми?

  С Давид се класирахме на трето място и ЧЕЗ ни награди със стипендия за втория срок. Благодарение на класирането в „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, без приемен изпит мога да стана студент в желана специалност. Моят избор е да уча в Техническия университет, София, в специалност „електроенергетика“.

  Как виждам моето бъдеще?

  Мисля, че съм по-ориентиран към работа в чужбина, но ще видим как ще се развият нещата в България. Първо ще уча, ще завърша висше образование тук и ще се опитам да се реализирам в електроенергийната система. Мечтая да си направя собствен бизнес, след като се образовам професионално. Затова имам желанието да се подобрят отношението между хората в една фирма, да има екипност и всички да се разбират. Искам да има добри отношение между шеф и служител, защото това много липсва в българските фирми, най-вече в малкия и среден бизнес.

 • Веско Върбанов

  Веско Върбанов

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"?

  Участвам в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ поради интерес към професията, която според мен има голямо бъдеще. Искам да продължа напред, търся реализация и желая да работя в енергетиката.

  Как промени живота ми?

  Радвам се, че с Николай спечелихме първо място в конкурса. Доволен съм от стипендията, която предлага ЧЕЗ. Също така, ЧЕЗ предлага и други стипендии по програма „Домино“. Благодарни сме за помощта и подкрепата на нашите преподаватели и на гимназията. Планирам да уча в Техническия университет в София, където има много богат избор от специалности. Все още не съм избрал своята специалност. Ще се възползвам от правото да кандидатствам с оценката от първото ми място в „Стани стипендиант на ЧЕЗ“.

  Как виждам моето бъдеще?

  След завършване на висшето си образование искам да продължа да работя в България. Но ако имам възможност, ще отида в чужбина за кратко време и след това пак ще се върна в България. В чужбина се предлагат доста хубави оферти и работа, високо платена, на хубава и престижна позиция като електроспециалист. Човек просто трябва да е в крак с новите неща, да има мисъл и възможности, за да продължава напред.

 • Николай Божинов

  Николай Божинов

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"?

  Доволен съм от участието си в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“. Доказахме умения и знания по електроенергетика в състезание с отборите на няколко професионални гимназии.

  Как промени живота ми ?

  Първото място в националния кръг, което спечелихме заедно с Веско, е много важно за нас, за бъдещото ни развитие. Благодаря на ЧЕЗ за дадената ни възможност и за стипендията, която ще получавам през втория учебен срок за това, че се класирахме на първо място.

  Как виждам моето бъдеще?

  Ще се възползвам и от другата награда – да кандидатствам с оценката от конкурса и да продължа образованието си в Техническия университет в София. Искам да се развивам и да стана електротехник, да работя в енергетиката. Аз предпочитам да се развивам в България. Искам да продължа образованието си в България, да работя тук, да се развивам в България и да си остана тук.

 • Давид Спасов

  Давид Спасов

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"?

  Участвах в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, защото исках да видя как ще се представя спрямо другите участници, каква ще е оценката на комисия, жури, които не са наши преподаватели, а специалисти от ЧЕЗ и университети. Харесва ми и съм доволен от това, че участвах в националния кръг. Мога да кажа, че с Габриел се представихме добре и се класирахме на третото място. Но отчасти не съм много удовлетворен, защото можеше да се представим по-добре. Учителите много ни помогнаха да се подготвим за това състезание на ЧЕЗ.

  Как промени живота ми?

  Удовлетволен съм изключително от подписването на договор с ЧЕЗ за получаване на стипендия през втория срок и дадената ми възможност да кандидатствам с оценката от „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ в няколко университета и колеж.

  Как виждам моето бъдеще?

  Решил съм да продължа образованието си и мисля, че има възможност за развитие в България.

 • Емил Петров

  Емил Петров

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"?

  За мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ беше възможност да покажа моите умения, знания и качество на работа. За мен то беше предизвикателство да премеря сили със съучениците си.

  Как промени живота ми?

  Състезанието промени живота ми, като ми даде шанс да се запозная с част от екипа на ЧЕЗ и да участвам в стажантска програма. То ми даде шанс за обучение и реализация, както и възможност да се запозная с хора от сферата на електроенергетиката.
  Искам да благодаря за подкрепата и помощта в подготовката на моите преподаватели, без които нямаше да постигна този успех. Препоръчвам на всеки, който има желание, да участва.

  Как виждам моето бъдеще?

  Виждам в своето бъдеще възможност за добра реализация, предоставена ми благодарение на състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“.

 • Евгени Кирилов

  Евгени Кирилов

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"?

  Състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ е шанс да се развивам в сферата на технологиите, да покажа знанията си получени до момента и също така да получа нови. Състезанието е шанс за намиране на работа.

  Как промени живота ми?

  Състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ промени до голяма степен живота ми, защото научих много нови неща, запознах се с много нови хора, също така посетих доста нови места и получих много награди.

  Как виждам моето бъдеще?

  Очакванията ми за моето бъдеще са да се развивам в сферата на електротехниката и електроенергетиката и един ден да стана служител на ЧЕЗ.

 • Румен Бакалски

  Румен Бакалски

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"?

  За мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ беше възможност да проверя знанията и професионалните си умения, както и възможност за професионална реализация в сериозна фирма като ЧЕЗ и за работа в България, а не в чужбина.

  Как промени живота ми?

  Състезанието, организирано от ЧЕЗ, ми помогна да разбера как искам да се развивам занапред и така аз станах част от общността на Технически университет – София. На състезанието се запознах с много хора, които работят в сферата на енергетиката. Препоръчвам на всеки, който има възможност  и желание, да участва в състезанието, защото то е една голяма възможност за реализация.

  Как виждам моето бъдеще?

  Състезанието ми даде възможност да разбера към какво искам да се насоча в бъдеще, каква специалност и работа. Състезанието ми дава възможност за реализация в ЧЕЗ България .

 • Красимир Джаджаров

  Красимир Джаджаров

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"?

  Състезанието  „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за мен беше възможност за доказване на професионални знания, умения и възможност за професионална реализация в сериозна фирма като ЧЕЗ. Третият кръг от състезанието беше един прекрасен ден, изпълнен с много емоции, който никога няма да забравя.

  Как промени живота ми?

  Състезанието  „Стани стипендиант на ЧЕЗ" ми помогна да избера и успешно да се запиша в Технически университет – София. Препоръчвам на всеки който има възможност да участва в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, защото тази уникална възможност се получава веднъж в живота!

  Как виждам моето бъдеще?

  Аз мисля че след състезанието имам шанс за професионална реализация в ЧЕЗ България.

 • Иван Павлевчев

  Иван Павлевчев

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"?

  Това състезание за мен беше поредното ново предизвикателство по пътя ми на развитие. Една чудесна възможност да покажа знанията си и способностите си, която би ми била полезна за напред.

  Как промени живота ми?

  От самото начало разбрах, че състезанието е възможност, която не е за изпускане и въпреки че изпратих проекта си в последния момент, благодарения на моите усилия и гласовете на приятели, роднини, познати и непознати, стигнах до финалния кръг, в който всичко зависеше единствено от мен, и успях. Състезанието ми донесе много положителни емоции, напрежение, накара ме да мисля, да работя усърдно, да вникна и в най-малкия детайл. Презентацията пред екипа от директори на компанията допринесе за моята увереност и самочувствие при представяне пред хора. Възможността да чуеш мнението на професионалисти с опит за работата ти, когато тепърва навлизаме в реалния свят на бизнеса, е наистина значима. Сертификатът и признанието за спечеления конкурс са от най-голяма важност за мен, тъй като влизат в моето CV, с което ще се реализирам кариерно. Призовавам всеки, чието училище попадне в списъка с участници, да се пробва и да участва. Нищо не бихте изгубили от това! Изказвам специални благодарности към екипа на ЧЕЗ за предоставената възможност за участие, за безупречната организация и най-вече за връзките, които създадохме по време на състезанието. Благодаря на Меглена Велинова, която поддържаше връзка с нас и ни приобщи към екипа на ЧЕЗ. И не на последно място искам да благодаря на г-жа Татяна Търнева, ръководител на проекта ми, и на съучениците ми, които оказаха сериозна подкрепа, както и на цялата Национална финансово-стопанска гимназия.

  Как виждам моето бъдеще?

  Близкото си бъдеще виждам, за жалост, далеч от България. Ако всичко с приема мине както трябва (а съм сигурен, че сертификатът от състезанието на ЧЕЗ ще ми помогне), през септември заминавам да уча International Business в Германия. След това имам желание да се реализирам в сферата на капиталовите пазари или енергетиката, а защо не и да се върна към екипа на ЧЕЗ.

 • Николай Чобанов

  Николай Чобанов

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"?

  Начин да покажа знания, борбеност и хъс не само пред съучениците си, а и пред мен самия. Да докажа, че „умът“ не се намира само в големите градове, а и в малък град като моя.

  Как промени живота ми?

  Това състезание за мен лично беше пълна шега, не го вземах на сериозно, докато не преминах в трети кръг. Защото в моя живот повечето неща минават през една усмивка, едно забавление. И след като взехме трето място, осъзнах, че не успява само този, който не опитва. Аз опитах и в момента имам шанс за по-добро бъдеще, по-добър живот, който аз няма да изпусна. Такава възможност не се дава често. След това състезание, аз станах част от ЧЕЗ, което ми позволява да реализирам специалността, която съм завършил и която продължавам да уча. И все пак този опит нямаше да бъде осъществен без подкрепата и знанията на моята учителка, Росица Диканска – искрени благодарности. Искам още да благодаря и на класната ми, Мария Христова, която ме запозна с това състезание. И на директорката ми, Татяна Костадинова, която направи нашето присъствие в трети кръг възможно! И най-вече благодарности на Миглена Велинова, която не спираше да контактува с мен и до днес ми помага със сбъдването на моите мечти!

  Благодаря ви, ЧЕЗ!

 • Мартин Владимиров

  Мартин Владимиров

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"?

  Шанс да премеря сили и знания с мои съученици. Възможност да докажа знанията си и да бъда забелязан, тъй като за мен е важно да се реализирам с професията си.

  Как промени живота ми?

  Сега съм по-уверен в себе си, гледам по-оптимистично на бъдещата си реализация. След победата в състезанието станах част от екипа на ЧЕЗ България, имах възможност да упражнявам професията си и това ме зареди с голяма доза ентусиазъм и желание да се боря за още по-сериозни постижения.
  Разбира се, всичко това нямаше да се случи без няколко човека, които положиха големи усилия аз да успея да победя в състезанието и да ползвам тези големи привилегии, които дава. Искрени благодарности към Меглена Велинова, която поддържаше връзка с мен и ми помогна да стана част от екипа на ЧЕЗ. Големи заслуги също има и моят преподавател Румяна Алексиева, която беше мой класен ръководител и ми предаде тези знания, които да използвам в състезанието "Стани стипендиант на ЧЕЗ".
  Радвам се, че станах част от това състезание. Успех на бъдещите участници.

 • Стилияна Трънска

  Стилияна Трънска

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"?

  За мен състезанието беше предизвикателство, както и една голяма отговорност.

  Как промени живота ми?

  Казвам се Стилияна Трънска, на 20 години и съм завършила ПГМЕТ „Христо Смирненски", град Кнежа.
  През 2013 година нашето училище беше едно от 10-те избрани за участие в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ". За мен състезанието беше предизвикателство, както и една голяма отговорност. Когато разбрах, че съм спечелила стипендията, се почувствах удовлетворена и естествено – щастлива. Този проект ми помогна да разбера как искам да се развивам занапред и така аз станах част от общността на Технически Университет – София. Благодарение на това състезание аз бях автоматично избрана да участвам в стажантската програма на ЧЕЗ още след първата година в университета. Дните ми като стажант бяха доста поучителни, бях част от един прекрасен колектив и най-вече заемах реално работно място. Препоръчвам на всеки, който има възможност и желание, да участва в състезанието, защото то е една възможност, която може да накара младите хора да се амбицират, да мислят, да се развиват и най-вече – да постигат целите си.

Конкурс за ученици от последен клас на техническите и икономическите гимназии.
Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ е ориентиран към учениците от XII клас на техническите и икономическите професионални гимназии на територията на Западна България.

Конкурсът се провежда под патронажа на г-н Петър Докладал – регионален мениджър на Групата ЧЕЗ за България, и е включен в Националния календар на ученическите олимпиади и национални състезания на Министерството на образованието и науката.