НачалоНовиниУченици от 10 града се състезаваха във втори кръг на конкурса „Стани стани стипендиант на ЧЕЗ“

Ученици от 10 града се състезаваха във втори кръг на конкурса „Стани стани стипендиант на ЧЕЗ“

23.02
2017
Share

Ученици от 12-ти клас от гимназии от 10 града в Западна България - София, Плевен, Дупница, Благоевград, Кнежа, Етрополе, Пирдоп, Козлодуй, Монтана и Перник, се състезаваха във втория кръг на конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, който се проведе на 17 февруари 2017 г. Те решава две задачи. Първата бяха въпроси с множествени отговори, а втората бе електротехническа задача. Резултатите ще бъдат известни в края на февруари, а месец по-късно ще се проведе финалният трети кръг. 

Домакини на втория кръг бяха столичната пофесионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“. Участниците от Северозападна България се състезаваха в професионална гимназия по транспорт „Проф. Цветан Лазаров“ в гр. Плевен, а професионална гимназия „Акад. С.Корольов“ в гр. Дупница посрещна състезателите от югозападния регион.

Състезанието се провежда в партньорство с Министерство на образованието и науката.  Директорът на Дирекция „Професионално образование и обучение“ в МОН Мария Тодорова отправи специално приветствие към участниците в състезанието в София. Тя пожела успех на учениците и поздрави ЧЕЗ за цялостната политика на компанията в подкрепа на професионалното образование в България.

В рамките на инициативата, която се провежда за пета поредна година, ЧЕЗ предоставя стипендии на талантливи ученици от 12 клас от технически   гимназии на територията на Западна България. Състезанието е част от Графика за провеждане на националните състезания по професии през учебната 2016–2017 г. на Министерството на образованието и науката. 

Финалният кръг на състезанието ще бъде в края на март. Тогава ще се състезават 12-те победители от втори кръг. Класираните на първите три места, ще бъдат стипендианти на ЧЕЗ за 2017 г. Те ще получат и шанса да кандидатстват с оценката от конкурса в Техническия университет в София, Колежа по енергетика и електроника и Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“.

Предишна новина Следваща новина
Списък с новини